Μενού Κλείσιμο

Συμμετοχή των μαθητών της E τάξης (2011-2012) σε video της Actionaid

Κατηγορία: 2011-2012

 

 

 

Υποστηρικτές της ActionAid πήραν μέρος σε αυτό το βίντεο για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν με λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα, στους ανθρώπους που καλλιεργούν τα περισσότερα τρόφιμα στις χώρες τους, αλλά συχνά είναι οι ίδιοι που πεινάνε.

Οι μαθητές της Πέμπτης τάξης εμφανίζονται τη χρονική στιγμή 1′ 35” με τη λέξη ‘farmers’ γραμμένη στον πίνακα της τάξης. Ολόκληρο το μήνυμα, μεταφρασμένο στα ελληνικά, έχει ως εξής:

 

 

Αυτό είναι ένα μήνυμα για όλους τους μικροκαλλιεργητές που αν και παράγουν τη μισή τροφή ολόκληρου του κόσμου, αποτελούν τα τρία τέταρτα των πεινασμένων. Οι περισσότεροι από αυτούς τους αγρότες είναι γυναίκες και είναι αυτές που επηρεάζονται περισσότερο.

Γιατί δεν μπορούν οι φτωχοί αγρότες να εξασφαλίσουν αρκετή τροφή;

Ορισμένοι λόγοι είναι:

1. Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως ανεβαίνουν, επιδεινώνοντας τις πιθανότητες των φτωχών να επιβιώσουν.

2. Πολύ μεγάλο μέρος της γης χρησιμοποιείται για βιοκαύσιμα. Οι εταιρείες βιοκαυσίμων αρπάζουν γεωργική γη από τους μικροκαλλιεργητές παντού στις αναπτυσσόμενες χώρες και τους εμποδίζουν να καλλιεργούν τρόφιμα.

3. Συχνά οι γυναίκες ΔΕΝ έχουν το δικαίωμα να τους ανήκει γη και έτσι είναι πιο ευάλωτες στην πείνα, παρόλο που παράγουν 80% της παγκόσμιας τροφής.

4. Οι κλιματικές αλλαγές, για τις οποίες ευθύνονται κυρίως οι πλούσιες χώρες, φέρνουν καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή τροφής στις φτωχές χώρες, όπως ξηρασία, πλημμύρες και έλλειψη καθαρού νερού.

5. Και ας μην ξεχνάμε τις κυβερνήσεις που δεν προστατεύουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην τροφή. Πρόσβαση σε γη και φυσικούς πόρους. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Το δικαίωμα να επηρεάζουμε αποφάσεις που διαμορφώνουν τη ζωή μας.

 

Αυτή τη στιγμή, στην Ανατολική Αφρική, διαδραματίζεται μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων 60 χρόνων. Διεθνώς, για πρώτη φορά στην ιστορία, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν. Πιστεύουμε ότι η βιώσιμη γεωργία που βασίζεται στους μικροκαλλιεργητές είναι η λύση στον αγώνα κατά της πείνας.

Ζητάμε από τους ηγέτες του κόσμου να εξασφαλίσουν ότι οι μικροκαλλιεργητές έχουν τη στήριξη για να βγουν από τη φτώχεια και να προστατευτούν από την επισιτιστική και κλιματική κρίση.

Μια μεγάλη προσπάθεια κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο, ασκώντας πίεση ώστε να πραγματοποιηθεί η δέσμευση να μειωθεί η πείνα στο μισό μέχρι το 2015.

Θέλουμε να μοιραστούμε τη φωνή μας μαζί σας και να σας στηρίξουμε με αυτή τη συμβολική πράξη. Γνωρίζουμε τις προσπάθειές σας και θέλουμε να ξέρετε ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα σας για μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

Δεν είστε μόνοι σας στον αγώνα σας.

Με ελπίδα,
Υποστηρικτές της ActionAid από την Ελλάδα.

 

 


 

 

Η Δράση των μαθητών, όπως αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της Actionaid είναι διαθέσιμη εδώ.

 

 

 

* Συντονίστρια της δραστηριότητας ήταν η εκπαιδευτικός της Ε΄ τάξης Ντίνα Μπούλια.

 

* ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τους συνδέσμους που οδηγούν έξω από την ιστοσελίδα του Σχολείου, το Σχολείο δεν είναι υπεύθυνο για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα τους.