Μενού Κλείσιμο

Προετοιμασία για την 5η Συνάντηση (Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2013)

Κατηγορία: 2012-2013, Εκδηλώσεις, Παρουσιάσεις, Προγραμματισμός

Για την πέμπτη συνάντηση στο σχολείο της Ελλάδας η δραστηριότητα των μαθητών περιλαμβάνει την υλοποίηση ενός ενοιολογικού χάρτη με θέμα τους ‘Ήρωες της Δημοκρατίας’. Οι μαθητές αναζητούν πληροφορίες σχετικές με πρόσωπα που ίδρυσαν ή αποκατέστησαν το θεσμό της δημοκρατίας στη χώρα τους, και αποτυπώνουν τις πληροφορίες αυτές σε έναν ενοιολογικό χάρτη. Οι πληροφορίες που αναζητούμε για κάθε πρόσωπο είναι 1) Ποιός ήταν (πότε/που έζησε, σημαντικά βιογραφικά στοιχεία) και 2) Με ποιο τρόπο συνεισέφερε στην εγκαθίδρυση/αποκατάσταση του θεσμού της δημοκρατίας (τι είπε, τι έκανε, …).

 

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και ασχολήθηκαν η κάθε ομάδα με διαφορετικό πρόσωπο, και αποτύπωσαν το υλικό που συγκέντρωσαν σε χαρτόνια που αναρτήθηκαν στη γωνιά του DEPTH:

 

Ο εννοιολογικός χάρτης αποτυπώθηκε και σε ηλεκτρονική μορφή με διαδραστικές λειτουργίες. Για να περιηγηθείτε στον διαδραστικό εννοιολογικό χάρτη, αφού πρώτα ξεκινήσετε τη δραστηριότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βελάκια στο κάτω μέρος του πλαισίου, που σας καθοδηγούν με βάση μια προκαθορισμένη διαδρομή, ή να εστιάσετε / απομακρυνθείτε σε οποιοδήποτε σημείο σας ενδιαφέρει, χρησιμοποιώντας το ροδάκι του ποντικιού.

 

Για τις ανάγκες της παραπάνω παρουσίασης, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης (2013-2014) έφτιαξαν και ένα βίντεο, στο οποίο παρουσιάζουν συνοπτικά τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη για το δημοκρατικό πολίτευμα της Αθήνας το 508-507 π.Χ.:

 

Την ίδια περίοδο δόθηκε και μια συνέντευξη στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων από τη διευθύντρια του σχολείου, για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις δραστηριότητες του προγράμματος. Η συνέντευξη θα είναι διαθέσιμη προσεχώς.

 

Επίσης κοινοποιήθηκε η δραστηριότητα των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης (2012-2013) που είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα το καλοκαίρι, και αφορούσε τη δημιουργία ενός 3-διάστατου μικρόκοσμου με θέμα το λογότυπο του προγράμματος, χρησιμοποιώντας το προγραμματιστικό περιβάλλον Kodu, που διδάχθηκαν στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής:

 

Το αρχείο της δραστηριότητας είναι διαθέσιμο εδώ:

* Συντονιστές της δραστηριότητας αυτής είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου.

** ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τους συνδέσμους που οδηγούν έξω από την ιστοσελίδα του Σχολείου, το Σχολείο δεν είναι υπεύθυνο για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα τους.