Μενού Κλείσιμο

Netkids – Ιανουάριος 2013 – Κλασική μουσική σε παιδικές ταινίες

Κατηγορία: 2012-2013, Βίντεο, Εκδηλώσεις

Ο μήνας Ιανουάριος είναι πολύ πλούσιος σε υλικό, αφού έχει να κάνει με παιδικές ταινίες, θέμα στο οποίο οι μαθητές είναι πολλές φορές περισσότερο ενήμεροι από τους δασκάλους.
Οι περισσότεροι μαθητές βλέπουν αρκετές παιδικές ταινίες, και όταν κάποια τους αρέσει ιδιαίτερα, τη βλέπουν ξανα και ξανά, οπότε μαθαίνουν απ’έξω διάφορες ατάκες, αλλά και τη μουσική επένδυση της ταινίας. Παρόλο όμως που γνωρίζουν τη μελωδία και τη σιγομουρμουρίζουν όλη μέρα, συνήθως δεν γνωρίζουν το όνομα της μελωδίας ή του συνθέτη ακόμα κι αν αυτοί είναι πολύ γνωστοί.
Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παρκάτω κομμάτι από τα στρουμφάκια, που όλοι μας έχουμε αγαπήσει, αλλά δεν γνωρίζουμε την προέλευση της μουσικής επένδυσης.

Πρόκειται για τη Συμφωνία Νο. 8 του Φράντς Σούμπερτ (1797-1828), γνωστή περισσότερο με την ονομασία ‘Ημιτελής’. Πράγματι, η συμφωνία αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού ο συνθέτης αρρώστησε βαριά σε ηλικία μόλις 25 χρονών και ταλαιπωρήθηκε για αρκετά χρόνια, μέχρι που τελικά πέθανε σε ηλικία 31 χρονών.
Η ημιτελής Συμφωνία δεν το τελευταίο του έργο, αλλά έμεινε ανολοκλήρωτο επειδή η κακή ψυχολογική κατάσταση του Σούμπερτ τον ταλαιπώρησε ίσως περισσότερο από την ασθένειά του.
Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε την ημιτελή συμφωνία παρακολουθώντας ταυτόχρονα και τις παρτιτούρες για ολόκληρη την ορχήστρα. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προσπαθήστε να συνοδέψετε την ορχήστρα έστω και νοητά διαβάζοντας τις νότες.

Άλλο ένα κομμάτι που μας άρεσε από τα Στρουμφάκια υπάρχει στο συνοδευτικό CD για το μάθημα της μουσικής αγωγής της Ε’ δημοτικού, όπου εμφανίζεται ως “Ξύλινα Πνευστά συμφωνικής ορχήστρας – Κεραμεικός”. Έπειτα από εκτενή αναζήτηση βρήκαμε το συνθέτη του, τον Μοντέστ Πετρόβιτς Μούσοργκσκι (1839-1881), και σας το παραθέτουμε.

Αν βέβαια αυτά σας φαίνονται κάπως βαριά, μπορούμε να σας προτείνουμε και άλλες μελωδίες από παιδικές ταινίες, όχι μεν από κλασική μουσική, αλλά σίγουρα κλασικά κομμάτια, πολύ γνωστά σε όσους έχουν δει τις αντίστοιχες ταινίες.
Ένα είναι το ‘Everybody wants to be a cat’ από την ταινία ‘Αριστογάτες’ (1970).

Προσπαθήστε να συνοδέψετε τραγουδώντας μαζί τα λόγια:
Everybody wants to be a cat,
because a cat’s the only cat
who knows where it’s at.
Everybody’s pickin’ up on that feline beat,
’cause everything else is obsolete.
Now a square with a horn,
can make you wish you weren’t born,
ever’time he plays;
and with a square in the act,
he can set music back
to the caveman days.
I’ve heard some corny birds who tried to sing,
but a cat’s the only cat
who knows how to swing.
Who wants to dig
a long-haired gig
or stuff like that?
When everybody wants to be a cat.
A square with that horn,
makes you wish you weren’t born,
ever’time he plays;
and with a square in the act,
he’s gonna set this music back
to the Stone Age days.
Everybody wants to be a cat,
because a cat’s the only cat
who knows where it’s at;
while playin’ jazz you always has a Welcome mat,
’cause everybody digs a swingin’ cat.
Everybody digs a swingin’ cat.

Τέλος, (και για να μη σας κουράσουμε άλλο), σίγουρα θα είδατε και αυτά τα Χριστούγεννα το αγαπημένο ‘Πολικό Εξπρές’ (2004), με την υπέροχη μουσική του Alan Silvestri, που ανήκει στην κατηγορία soundtrack και όχι στην κλασική μουσική. Ο Alan Silvestri είναι γνωστός συνθέτης soundtrack, με μουσικές που ακούγονται αρκετές γνωστές ταινίες. Εδώ ακούμε το ‘Seeing is Believing’.

 

* Συντονιστές της δραστηριότητας ήταν από κοινού η εκπαιδευτικός Μουσικής Ρέντιτ Ειρήνη και ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής Κυριαζής Ιωάννης.

 

** ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τους συνδέσμους που οδηγούν έξω από την ιστοσελίδα του Σχολείου, το Σχολείο δεν είναι υπεύθυνο για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα τους.