Μενού Κλείσιμο

Εσωτερικός Κανονισμός του Σχολείου (2017-2018)

Κατηγορία: 2017-2018, Πληροφορίες

Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 2017

Εσωτερικός Κανονισμός του 18ου Δημ. Σχολ. Ιωαννίνων

Με τον όρο «κανονισμό» και συγκεκριμένα «σχολικό κανονισμό» εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που η τήρησή τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του σχολείου. Το σχολείο, όπως είναι γνωστό, στόχο έχει μεταξύ των άλλων να διαμορφώσει, μέσα από την εφαρμογή των κανόνων, υγιείς προσωπικότητες που σέβονται τις ελευθερίες των άλλων και ενστερνίζονται βασικές δημοκρατικές αρχές.

Ο σχολικός κανονισμός περιλαμβάνει υποχρεώσεις των μαθητών, των εκπαιδευτικών, αλλά και των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών.

Υποχρεώσεις των μαθητών ως προς το Σχολείο

  1. Οι μαθητές οφείλουν να σέβονται και να τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος. Η άφιξη των μαθητών το πρωί γίνεται από τις 08.00΄ ως τις 8.15΄ από την είσοδο του Σχολείου στην οδό Πατατούκου. Στη συνέχεια η είσοδος του Σχολείου κλείνει για λόγους ασφαλείας.
  2. Η ώρα έναρξης των μαθημάτων είναι 08:15΄ και πρέπει οι μαθητές να παρευρίσκονται στην πρωινή προσευχή κατά την διάρκεια της οποίας κανείς μαθητής δεν πρέπει να μένει μέσα στις τάξεις, αλλά όλοι συγκεντρώνονται στον προαύλιο χώρο, όπου προσεύχονται και στη συνέχεια ακούνε τυχόν ανακοινώσεις της Διευθύντριας. Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει η πρωινή προσευχή πραγματοποιείται στις αίθουσες.
  3. Αν κάποιος μαθητής αργοπορήσει (πέραν της προσευχής) οφείλει να έρθει με το γονέα του να εξηγήσει το λόγο.
  4. Το μεσημέρι οι μαθητές αποχωρούν μετά τη λήξη των μαθημάτων στις 13:15΄. Όσοι μαθητές είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα αποχωρούν την ώρα που έχουν δηλώσει εξ αρχής οι γονείς – κηδεμόνες τους, δηλαδή στις 3.00΄μ.μ ή στις 4.00΄μ.μ.
  5. Σε περίπτωση διδακτικής επίσκεψης τηρείται το σχολικό ωράριο, ενώ σε περίπτωση γιορτής το ωράριο διαμορφώνεται ανάλογα. Για παράδειγμα στις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στις 27 Οκτωβρίου, 24 Μαρτίου, 17 Νοεμβρίου και 30 Ιανουαρίου, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων τη διάρκεια της γιορτής και δε λειτουργεί το Ολοήμερο.
  6. Κανείς δεν μπορεί να φύγει από το σχολικό χώρο, παρά μόνο σε περίπτωση ασθένειας ή σοβαρού τραυματισμού και πάντοτε αφού ενημερωθεί ο δάσκαλος της τάξης και ο γονέας ή κηδεμόνας του μαθητή υπογράψει σχετική υπεύθυνη δήλωση στο Γραφείο του Σχολείου.
  7. Οι μαθητές που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αναχώρησή τους, δε φεύγουν ποτέ από το Σχολείο ασυνόδευτοι αν ο κηδεμόνας τους κάποια μέρα καθυστερήσει, αλλά περιμένουν εντός της σχολικής αυλής και δεν ακολουθούν ποτέ άτομα που οι γονείς τους δεν τους έχουν υποδείξει.
  8. Όταν χτυπάει το κουδούνι για διάλειμμα ή σχόλασμα, ο/η δάσκαλος/α ανοίγει την πόρτα της τάξης (για αποφυγή ατυχημάτων). Οι μαθητές φροντίζουν να κινούνται περπατώντας πάντα δεξιά στη σκάλα – είτε την ανεβαίνουν είτε την κατεβαίνουν ακλουθώντας τα βοηθητικά βελάκια που υπάρχουν.
  9. Στα διαλείμματα, όταν ο καιρός είναι καλός, όλοι οι μαθητές βγαίνουν στην αυλή με την εποπτεία του εκπαιδευτικού που δίδασκε στην τάξη τους και παραμένουν στο χώρο που έχει καθοριστεί για κάθε τάξη. Κανένας και για κανένα λόγο δε μένει μέσα στην αίθουσα χωρίς να συνοδεύεται από τον εκπαιδευτικό που δίδασκε την προηγούμενη ώρα στην τάξη αυτή. Σε περίπτωση κακοκαιρίας όλοι οι μαθητές βγαίνουν στους διαδρόμους, όπου βρίσκονται και οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί και δεν παραμένει κανείς στην αίθουσά του ούτε βγαίνει στο προαύλιο του Σχολείου.
  10. Υπάρχουν παιχνίδια που απαγορεύονται για το καλό όλων των μαθητών. Έτσι δεν επιτρέπεται το ποδόσφαιρο με αυτοσχέδιες μπάλες, με τενεκεδάκια αναψυκτικών, με πλαστικά μπουκάλια κ.λπ. Επίσης δεν επιτρέπονται τα? παιχνίδια πάλης και οι ασκήσεις εδάφους (όπως κατακόρυφος, ρόδα κτλ.).
  11. Οι μαθητές πρέπει να προσέχουν τα μικρότερα παιδιά, τον εαυτό τους και τους άλλους. Δε σπρώχνουν και δεν συμπεριφέρονται βίαια. Εάν στο παιχνίδι έχουν διαφορές με τους συμμαθητές τους, προσπαθούν να τις λύσουν φιλικά και δεν εμπλέκονται σε καβγάδες. Απευθύνονται στο δάσκαλο της εφημερίας αν υπάρχει θέμα με τη συμπεριφορά κάποιου παιδιού και πάντα σέβονται και ακολουθούν τις οδηγίες των δασκάλων.
  12. Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα θα πρέπει να έχουν ήδη τελειώσει το φαγητό τους και να έχουν τακτοποιήσει τις ανάγκες τους, οπότε προσέρχονται γρήγορα στην αίθουσά τους χωρίς όμως να τρέχουν ή να σπρώχνονται (σε περίπτωση που έχουν Γυμναστική παραμένουν σε γραμμές στο προαύλιο).
  13. Όλοι πρέπει να προσέχουν τη συμπεριφορά τους και προς το χώρο του Σχολείου και προς τους συμμαθητές τους. Θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν λέξεις και φράσεις που προσβάλλουν και πληγώνουν τους άλλους. Επίσης όχι σκουπίδια στον προαύλιο χώρο, όχι βία και επιθετική συμπεριφορά, σεβασμός προς τους δασκάλους και προς τους συμμαθητές τους. Αν έχουν κάποιο πρόβλημα πηγαίνουν πρώτα στον εφημερεύοντα εκπαιδευτικό, κατόπιν στον δάσκαλό τους και ύστερα στην Διευθύντρια.
  14. Ειδικότερα μέσα στην τάξη οι μαθητές οφείλουν να παρακολουθούν το μάθημα και να τηρούν τους κανόνες που έχουν ορίσει οι ίδιοι οι μαθητές σε συνεργασία με τον δάσκαλό τους.
  15. Όταν μετακινούνται για να παρακολουθήσουν άλλο μάθημα θα πρέπει να κινούνται ήρεμα και να μην ενοχλούν τις υπόλοιπες τάξεις.
  16. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα πολύτιμα ή επικίνδυνα. Επίσης πρέπει να φροντίζουν η τσάντα τους να περιέχει μόνο ό,τι χρειάζεται για το πρόγραμμα της ημέρας.
  17. Η χρήση και κατοχή κινητών τηλεφώνων ή κάμερας ή φορητών ηλεκτρικών παιχνιδιών στο χώρο του σχολείου δεν επιτρέπεται για τους μαθητές.
  18. Για τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, καθώς και της αθλητικές δραστηριότητες του Σχολείου, είναι οπωσδήποτε απαραίτητη η συμπλήρωση νέου Ατομικού Δελτίου Υγείας του Μαθητή για τους μαθητές των Α΄ και Δ ? Τάξεων, που ισχύει για τρία χρόνια.

Υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών

  1. Οφείλουν να παρατηρούν, να κατανοούν και να λύνουν, όταν αυτό είναι εφικτό, τα προβλήματα των μαθητών. Οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί με μαθητή το αντιμετωπίζουν πρώτα οι ίδιοι και μετά πηγαίνουν στη Διευθύντρια.
  2. Να φροντίζουν για την ασφάλεια των μαθητών κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο Σχολείο ή σε άλλες εκδηλώσεις (εφημερία).
  3. Να τηρούν το ωράριο του Σχολείου και να ολοκληρώνουν τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί.
  4. Οφείλουν να αποχωρούν από την αίθουσα διδασκαλίας πάντοτε μετά από τους μαθητές.
  5. Να συνεργάζονται με τη Διευθύντρια, τους άλλους εκπαιδευτικούς του Σχολείου και κυρίως της τάξης τους, με τους γονείς και τους Σχολικούς Συμβούλους για την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς ή άλλων δυσκολιών.

Υποχρεώσεις των γονέων και κηδεμόνων

  1. Να έρχονται στο Σχολείο και να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο των παιδιών τους, αλλά και για τη συμπεριφορά τους, την ημέρα που τους έχει ορίσει ο κάθε εκπαιδευτικός, από τις 13:15΄έως τις 14:00΄.
  2. Οφείλουν να ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς και την Διευθύντρια για θέματα που αφορούν τα παιδιά τους (π.χ. θέματα υγείας κ.λπ.).
  3. Κανένας ανήλικος ή ενήλικος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο κτίριο ή στο προαύλιο του Σχολείου χωρίς να έχει πάρει άδεια.
  4. Κανένας ενήλικος δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να τιμωρεί ή να νουθετεί άλλο παιδί εκτός της οικογένειάς του στο χώρο του Σχολείου. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώστε το δάσκαλο της τάξης ή σε περίπτωση απουσίας του τη Διευθύντρια, οι οποίοι και θα διευθετήσουν το θέμα.
  5. Σε περίπτωση που κάποιος από τους γονείς του μαθητή δεν έχει την κηδεμονία του θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα το Σχολείο.
  6. Σε περίπτωση απουσίας μαθητή είναι καλό να μας ενημερώνεται έγκαιρα. Επίσης το Σχολείο επικοινωνεί με την οικογένεια, ιδιαίτερα σε περίπτωση μακρόχρονης ή επαναλαμβανόμενης απουσίας. Το τηλέφωνο του Σχολείου (2651038844) είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση. Παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι οι δάσκαλοι έχουν τα σωστά τηλέφωνά σας.
  7. Οι ενήλικες συνοδεύουν τα παιδιά τους το πρωί έως την είσοδο, στην οδό Πατατούκου και αφού βεβαιωθούν ότι εισήλθαν στο προαύλιο, αποχωρούν και δεν παραμένουν στην αυλή και στους χώρους του Σχολείου ούτε συνοδεύουν τους μαθητές μέχρι τις τάξεις τους.
  8. Το μεσημέρι περιμένουν τα παιδιά τους έξω από την είσοδο της οδού Πατατούκου και όχι εντός του σχολικού χώρου, ώστε να μην εμποδίζεται η λειτουργία του Σχολείου και η ομαλή αποχώρησή των μαθητών.
  9. Η αποχώρηση των μαθητών από το Σχολείο γίνεται στο τέλος του ωραρίου, δηλαδή στις 13:15΄. Οι μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο πρόγραμμα αποχωρούν, ανάλογα με τη δήλωσή τους, ή με την ολοκλήρωση της 1ης ώρας, δηλαδή στις 15:00΄ ή στο τέλος του ολοήμερου προγράμματος, δηλαδή στις 16:00΄.
  10. Οι μαθητές δεν φεύγουν σε καμιά περίπτωση πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια) ο μαθητής αποχωρεί πάντοτε με τη συνοδεία του γονέα ή κηδεμόνα και φυσικά αφού έχει ενημερωθεί ο δάσκαλος της τάξης και η Δ/ντρια και έχει υπογραφεί από τον γονέα ή κηδεμόνα σχετική υπεύθυνη δήλωση.
  11. Οι ενήλικες που συνοδεύουν τους μαθητές κατά την αναχώρησή τους, πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα. Κάθε καθυστέρηση δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους, αλλά και για όσους συνεχίζουν το μάθημα. Σε περίπτωση αργοπορίας τους ενημερώνουν το Σχολείο τηλεφωνικώς και εγκαίρως (τηλ. επικοινωνίας: 2651038844). Θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τα παιδιά τους ότι ποτέ δεν αποχωρούν μόνα τους αλλά περιμένουν εντός της σχολικής αυλής και δεν φεύγουν ποτέ με άτομα που δεν τους έχουν υποδείξει οι γονείς τους.
  12. Μετά το ωράριο λειτουργίας του Σχολείου, η ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών ανήκει αποκλειστικά στο γονέα ή κηδεμόνα, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει το ωράριο των παιδιών του και να ενημερώνεται για θέματα λειτουργίας του Σχολείου από τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές ή αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων της κεντρικής εισόδου, καθώς και στον ιστότοπο του Σχολείου (http://18dim-ioann.ioa.sch.gr/).
  13. Οι γονείς και κηδεμόνες οφείλουν να συνεργάζονται για το καλό των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς και τη Διευθύντρια του Σχολείου, ώστε να δημιουργήσουν όλοι μαζί ένα καλό κλίμα συνεργασίας σχολείου – οικογένειας.