Μενού Κλείσιμο

Αθλητικές Δραστηριότητες στη Φύση

Κατηγορία: 2014-2015, Εκδηλώσεις

Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης υλοποίησαν ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα “Αθλητικές Δραστηριότητες στη Φύση – Ψυχαγωγία – Προετοιμασία – Ασφάλεια“.

 000

Στόχος του προγράμματος ήταν:

 • Η κατανόηση της αξίας της φυσικής δραστηριότητας δια βίου για την υγεία και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου.
 • Να αποκτήσουν οι μαθητές δεξιότητες, πνεύμα ομαδικότητας, συνεργασίας, έκφρασης και απικοινωνίας.
 • Να υιοθετήσουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και την προστασία του μέσα από την ψυχαγωγία, τη χαρά και το ενδιαφέρον από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
 • Να μάθουν τη σωστή προετοιμασία για κάθε σδραστηριότητα ώστε να προληφθούν, αλλά και
 • Στην περίπτωση ατυχήματος, να γνωρίζουν τη σωστή αντιμετώπισή του.

 

Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος αφού έγινε η παρουσίαση του γνωστικού μέρους – συζήτηση υποθεμάτων – τα παιδιά δημιούργησαν ομάδες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικών με το θέμα. Τα παιδιά φωτογράφησαν, βιντεοσκόπησαν τις δραστηριότητες, ζωγράφισαν, βρήκαν πληροφορίες και υλικό με τη βοήθεια Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και παρουσίασαν την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015 τις αθλητικές δραστηριότητες που μελέτησαν και είναι

 1. Ορειβασία – Αναρρίχηση
 2. Ιστιοπλοΐα
 3. Χιονοδρομία
 4. Κωπηλασία
 5. Ιππασία
 6. Τοξοβολία
 7. Κανόε – Καγιάκ
 8. Θαλάσσιο Σκι
 9. Rafting
 10. Πεζοπορία
 11. Αλεξίπτωτο Πλαγιάς
 12. Ποδηλασία

 

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και βιωματικές δραστηριότητες στη φύση με τη μορφή διδακτικών επισκέψεων:

Ιανουάριος 2015:Διδακτική Επίσκεψη στο ΚΠΕ Κόνιτσας, όπου οι μαθητές, παίρνοντας μέρος σε ένα οργανωμένο παιχνίδι “Κρυμμένου Θησαυρού”, ενημερώθηκαν, περπάτησαν και χάρηκαν το οικοσύστημα του Εθνικού Δρυμού και του ποταμού Βοϊδομάτη.

Φεβρουάριος 2015:Επίσκεψη στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου, όπου τα παιδιά πήραν τα πρώτα τους μαθήματα χιονοδρομίας.

Μάρτιος 2015:Επίσκεψη στο σχολείο από τμήμα του ΕΚΑΒ.

Απρίλιος 2015:Συλλογή Πληροφοριών και δημιουργία παρουσιάσεων για τις αθλητικές δραστηριότητες στη φύση.

Μάιος 2015:Διδακτικές επισκέψεις σε αθλητικούς συλλόγους της Λίμνης των Ιωαννίνων, όπου ενημερώθηκαν για αθλήματα όπως η ιστιοπλοΐα και η κωπηλασία.

Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Ιωαννίνων, όπου τα παιδιά αφού ενημερώθηκαν για τη θεραπευτική ιππασία και τα οφέλη της, δοκίμασαν όλα μια βόλτα με τα άλογα.

Ιούνιος 2015: Οι μαθητές παρουσίασαν το υλικό του εκπαιδευτικού προγράμματος σε εκδήλωση του σχολείου

 02

Συντονιστές του Προγράμματος ήταν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής του Σχολείου Βίτσα Καλλιόπη, Παππάς Χαράλαμπος, Τσακανίκα Χρυσάνθη και ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής του σχολείου Κυριαζής Ιωάννης.