Από τα μουσικά ήθη για το Πάσχα η πρώτη μας σκέψη πηγαίνει στα κάλαντα του Λαζάρου, που ακούγονται σε διάφορες παραλλαγές. Κάποιες από τις αυτές τις παραλλαγές είναι διαμορφωμένες με τέτοιο στίχο, που απευθύνεται σε μικρά παιδάκια και δεν περιέχουν λέξεις που αφορούν νεκρούς, βάσανα και πόνους…
Ο φίλος μας ο Χριστιάν από το Δ3 μας προτείνει μια τέτοια παραλλαγή, την οποία του την έδωσε ο Χάρης από το Ε3:
Ένα άλλο τραγούδι που μάλλον δεν γνωρίζουν οι νεώτεροι είναι το μοιρολόι της Παναγίας που λένε οι γυναίκες τη Μεγάλη Παρασκευή στην εκκλησία. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα το λένε από σπίτι σε σπίτι όπως τα Κάλαντα.
Όσον αφορά την κλασσική μουσική, αρκετοί συνθέτες έχουν γράψει κομμάτια για τα πάθη του Χριστού. Ο J.S. Bach συνέθεσε τα Πάθη το 1727. Μόνο δύο από τα τέσσερα (ή πέντε) πάθη που συνέθεσε σώζονται σήμερα, το ένα είναι τα Κατά Ματθαίον Πάθη και το άλλο είναι τα Κατά Ιωάννη Πάθη. Τα Κατά Ματθαίον Πάθη πρωτοπαίχτηκαν κατά πάσα πιθανότητα την Μεγάλη Παρασκευή (11 Απριλίου) του 1727 στον Ναό του Αγίου Θωμά της Λειψίας όπου ο Μπαχ ήταν κάντορας. Τα αναθεώρησε το 1736, και τα παρουσίασε ξανά στις 30 Μαρτίου 1736, συμπεριλαμβάνοντας αυτή τη φορά δύο εκκλησιαστικά όργανα στην ενορχήστρωση. Τα Κατά Ματθαίον Πάθη δεν ακούστηκαν έξω από την Λειψία μέχρι το 1829, όταν ο Φέλιξ Μέντελσον εκτέλεσε μια συντομευμένη και τροποποιημένη εκδοχή τους στο Βερολίνο με μεγάλη επιτυχία.
* Συντονιστές της δραστηριότητας ήταν από κοινού η εκπαιδευτικός Μουσικής Ρέντιτ Ειρήνη και ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής Κυριαζής Ιωάννης.
** ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τους συνδέσμους που οδηγούν έξω από την ιστοσελίδα του Σχολείου, το Σχολείο δεν είναι υπεύθυνο για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα τους.