Μενού Κλείσιμο

Netkids – Φεβρουάριος 2013 – Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Κατηγορία: 2012-2013, 21η Φεβρουαρίου, Βίντεο, Εκδηλώσεις

Ο μήνας Φεβρουάριος ήταν αφιερωμένος στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Οι μαθητές από την Πάτρα είχαν για δραστηριότητα να ηχογραφήσουν και να αναρτήσουν το τραγούδι ‘Τα πήραμε τα Γιάννενα’, σύμφωνα με τις οδηγίες και την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού μουσικής του Σχολείου μας. Οι δικοί μας μαθητές είχαν ως δραστηριότητα να ηχογραφήσουν ένα άλλο κομμάτι, το ‘Σε μια γωνιά Ελληνική’ και να το μοιραστούν με τους συμμαθητές από τα άλλα σχολεία, παραθέτοντας ταυτόχρονα και ένα συντομο χρονικό της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων:

 

Σύντομο χρονικό της απελευθέρωσης

Τον Οκτώβριο του 1912 ξεκίνησε η μεγάλη πολεμική περιπέτεια των Βαλκανικών πολέμων. Ο Ελληνικός Στρατός είχε σχετικά περιορισμένες δυνάμεις και ήταν υποχρεωμένος να διεξάγει επιχειρήσεις σε δύο μέτωπα, της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Έτσι αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, αφού αυτό επέβαλλαν σοβαροί εθνικοί λόγοι. Στην Ήπειρο διατέθηκε αρχικά δύναμη μιας μεραρχίας περίπου, υπό τον Αντιστράτηγο Σαπουντζάκη Κωνσταντίνο, με αμυντική κυρίως αποστολή.

Με την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού πολέμου, το 1912, οι ελληνικές δυνάμεις στην Ήπειρο πέρασαν τον Άραχθο και αφού κατέλαβαν, μετά από σύντομο αγώνα, διάφορα υψώματα στα βορειοδυτικά της Άρτας, απελευθέρωσαν στις 21 Οκτωβρίου την Πρέβεζα και την οργάνωσαν ως βάση εφοδιασμού. Μετά τις παραπάνω επιτυχίες, αλλά και την ευμενή εξέλιξη των επιχειρήσεων στη Μακεδονία, το Υπουργείο Στρατιωτικών ενίσχυσε το Στρατό Ηπείρου με διάφορες μονάδες από το μακεδονικό μέτωπο και μετέβαλε την αποστολή του από αμυντική σε επιθετική.

Επακολούθησαν σκληροί αγώνες, στη διάρκεια των οποίων τα ελληνικά τμήματα κατέλαβαν στις 28 Οκτωβρίου την ισχυρή τοποθεσία Πέντε Πηγάδια και συνέχισαν προς την πεδιάδα των Ιωαννίνων, όπου είχε συγκεντρωθεί ο κύριος όγκος των τουρκικών δυνάμεων. Παράλληλα, άλλα ελληνικά τμήματα, που εξόρμησαν από την περιοχή της Καλαμπάκας, απελευθέρωσαν στις 31 Οκτωβρίου το Μέτσοβο.

Στο μεταξύ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της σοβαρής ενίσχυσης των Τούρκων με νέες δυνάμεις από την περιοχή του Μοναστηρίου η προέλαση του Ελληνικού Στρατού ανακόπηκε και οι αντίπαλοι περιορίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών και αγώνα προφυλακών.

Μετά όμως την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης ήταν δυνατή η αποδέσμευση δυνάμεων για την επίσπευση της απελευθέρωσης της Ηπείρου. Έτσι έγινε νέα επίθεση στις αρχές Ιανουαρίου 1913, με κύρια προσπάθεια κατά του Οχυρού Μπιζανίου, που όμως αναχαιτίστηκε και πάλι από τους Τούρκους, με πολλές μάλιστα απώλειες για τις ελληνικές δυνάμεις.

Τελικά σφοδρή επίθεση, που εκτοξεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, είχε ως αποτέλεσμα τον αιφνιδιασμό των Τούρκων, ιδίως από τη βαθειά ελληνική εισχώρηση στο δεξιό πλευρό τους από το 9ο Τάγμα Ευζώνων με επικεφαλής τον Ιωάννη Βελισαρίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την «άνευ όρων» παράδοση στον Ελληνικό Στρατό της πόλεως των Ιωαννίνων, από τον Τούρκο Διοικητή Εσσάτ Πασά.

Ο ενθουσιασμός, με τον οποίο ο λαός των Ιωαννίνων δέχτηκε την είσοδο στην πόλη των ελληνικών στρατευμάτων, κατόπτριζε και τον πανελλήνιο ενθουσιασμό, που ήταν πράγματι πρωτοφανής. Έτσι την 21η Φεβρουαρίου 1913, μετά από 4μηνη πολιορκία και πολύνεκρες μάχες, ο Ελληνικός Στρατός μπήκε απελευθερωτής στα Γιάννενα, τερματίζοντας την τουρκική σκλαβιά 482 ετών.

Ακολουθεί η ηχογράφηση που έκαναν οι μαθητές του 18ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων για την απελευθέρωση της πόλης:

 

* Συντονιστές της δραστηριότητας ήταν από κοινού η εκπαιδευτικός Μουσικής Ρέντιτ Ειρήνη και ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής Κυριαζής Ιωάννης. Θερμές ευχαριστίες στον εκπαιδευτικό Τάσο Τσαγκογιάννη, δάσκαλο της Δ΄ τάξης, για το σύντομο χρονικό της απελευθέρωσης.

 

** ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τους συνδέσμους που οδηγούν έξω από την ιστοσελίδα του Σχολείου, το Σχολείο δεν είναι υπεύθυνο για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα τους.