Μενού Κλείσιμο

Προετοιμασία για την 2η Συνάντηση (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2012)

Κατηγορία: 2012-2013, Εκδηλώσεις

Για τη δεύτερη συνάντηση στην Πορτογαλία η δραστηριότητα των μαθητών περιελάμβανε το κουτί της δημοκρατίας (Democracy Box Activity), όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί κατέγραψαν σε χαρτάκια διάφορα περιστατικά της καθημερινής τους ζωής, στα οποία εντόπισαν παραδείγματα είτε δημοκρατικής είτε αντι-δημοκρατικής συμπεριφοράς, από ανθρώπους στον κοινωνικό τους περίγυρο. Τα κουτιά της Δημοκρατίας, που ήταν και τα ίδια σχεδιασμένα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, συγκεντρώθηκαν με σκοπό την ανταλλαγή συμπερασμάτων στη συνάντηση των σχολείων στην Πορτογαλία.

Ακολουθούν εικόνες από τη δραστηριότητα αυτή, καθώς και από την κατασκευή του κουτιού των μαθητών, διακοσμημένο με σχέδια των ίδιων των μαθητών (εμπνευσμένα στα πλαίσια του μαθήματος των καλλιτεχνικών).

{gallery}2012-12_comenius_democracy_box{/gallery}

 

Μετά το άνοιγμα του κουτιού της δημοκρατίας, επιλέχθηκαν κάποια χαρτάκια και αναρτήθηκαν στη γωνιά του DEPTH.

{sggallery}2012-12_comenius_paper_samples{/sggallery}

 

Επίσης την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν από τους μαθητές και κάποιοι πίνακες με γενικές πληροφορίες για τις συνεργαζόμενες χώρες, στα πλαίσια της δραστηριότητας ‘Writers’ Opinion’, έτσι ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για τις άλλες χώρες (κλιματικές συνθήκες, κουλτούρα κλπ).

{sggallery}2012-11_comenius_writers_opinion{/sggallery}

Στο παρακάτω γράφημα εμφανίζονται συνοπτικά οι κυριότερες παρατηρήσεις που αποτυπώθηκαν από τους μαθητές στα χαρτάκια τους:

 {sggallery}2013-01_comenius_box_results{/sggallery}

Σε μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των περιστατικών αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς που αποτυπώθηκαν από τους μαθητές στο κουτί της δημοκρατίας υλοποιήθηκαν μια σειρά από δράσεις με συμμετοχή των μαθητών από διάφορα τμήματα των τάξεων Δ’ Ε’ και ΣΤ’. Έτσι δημιουργήθηκαν κάποιες αφίσες με τη μορφή comic, οι οποίες αναρτήθηκαν στη γωνιά του DEPTH για να τις βλέπουν όλοι οι μαθητές του σχολείου. Στόχος είναι ο κάθε μαθητής να προβληματιστεί και να βελτιώσει όσο είναι δυνατό τη δική του συμπεριφορά, όταν βρίσκεται σε παρόμοιες καταστάσεις.


Για τη συμπεριφορά των μαθητών μέσα στην τάξη έχουμε τα παρακάτω παραδείγματα:

{gallery}2013-01_comenius_student_class{/gallery}

 


 

Για τη συμπεριφορά των μαθητών μεταξύ τους έχουμε δυο ιστορίες σε μορφή comic:

{gallery}2013-01_comenius_student_food{/gallery}


{gallery}2013-01_comenius_student_fight{/gallery}


Για τη γραμμή στο κυλικείο, οι μαθητές έφτιαξαν μια γραμμή στο πάτωμα, με σκοπό όσοι περιμένουν να αγοράσουν από το κυλικείο να στέκονται κατά μήκος της γραμμής, και να σέβονται τη σειρά των συμμαθητών τους:

{gallery}2013-01_comenius_student_canteen{/gallery}


Για τα σπρωξίματα στις σκάλες, οι μαθητές έφτιαξαν βελάκια στον τοίχο και τα κάγκελα, τα οποία δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να κινούνται οι διερχόμενοι καθώς ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες:

{gallery}2013-01_comenius_student_stairs{/gallery}

* Συντονιστές της δραστηριότητας αυτής είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου.

** ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τους συνδέσμους που οδηγούν έξω από την ιστοσελίδα του Σχολείου, το Σχολείο δεν είναι υπεύθυνο για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα τους.